woensdag 21 december 2011

De voorbereidingen - The Preparations

Ik ben erg benieuwd hoe het allemaal met jullie gaat. Zijn jullie niet geschrokken van het héle kleine huisjes patroontje? En gaan jullie het met de hand piecen of paper piecen? Twee van mijn quiltvriendinnen, Christel en Anske, gaan de huisjes zelfs op de Engelse manier (omrijgen om papieren malletjes) piecen!

Ik ga met de hand piecen, en ik heb besloten om de quilt te gaan maken in de kleuren van mijn kleine huisjes quilt (dat jullie op de achtergrond van dit blog zien). Ik kan alleen jammer genoeg niet meer genoeg van dezelfde stof voor de sashings vinden, dus mijn sashings worden anders.

I'm very curious how you all doing. Didn't I scare you with that tiny little house pattern? And are you going to piece by hand or machine, or paper piecing? Two of my quilting friends, Christel and Anske, are going to piece the little houses the English way, by using papers.


I'm going to piece by hand, and decided to make my large quilt in the same colours and fabrics as my little house quilt (which you can see in the background of this blog). Unfortunately I can't find enough of the same fabric for the sashings, so my sashings are going to be different.


Ik ben begonnen met het aftekenen van de malletjes op de stof, en heb ontdekt dat precies alle onderdelen van één huisje uit een lapje van 12,5 x 12,5 cm kunnen! Zonder de 'lucht' en het 'raam' dan, want die maak ik altijd van blauw en geel. Maar het is wel handig zo, want nu kan ik die mooie charm lapjes die ik bij haar heb besteld gebruiken voor mijn quilt!

I started marking my templates on the fabrics, and found out that all parts of a little house go exactly out a piece of 5 x 5 inch! Without the 'sky' and 'window', because I'm going to make them blue and yellow. But it's so handy, because now I can use up all my beautifull charm pieces that I've ordered from her!


Alle stukjes knip ik uit en sorteer ik in deze mooie houten doos die ik speciaal daarvoor kocht (bij Action).


I cut out all the pieces and sort them in this beautiful wooden box.Elk stofje dat ik gebruik plak ik op een kleurkaart, zo kan ik zien of ik een stofje niet dubbel gebruik.
En zo kom ik de kerstdagen wel door, proberen zoveel mogelijk huisjes voor te bereiden vóór 1 Januari.
Prettige kerst voor jullie allemaal.

Jeanneke

I glue a piece of each fabric at a carton board, so I'm not going to use the same fabric twice. And so I come through Christmas holidays, preparing as many houses before the 1th of January.
Happy holidays to you all!

Jeanneke39 opmerkingen:

 1. Nou Jeanneke,

  Volgens mij heb je er al heel wat voorbereid.
  Goed om te zien hoe jij je ze op de stof neerlegd.

  Groetjes Merian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat ben jij geordend!!! Ik heb mijn scrapbak erbij gepakt, lapjes gestreken en op kleur gelegd. Dan knip ik zo'n 4 huisjes vooruit en naai die in elkaar. En dan weer nieuwe knippen. Het zijn inderdaad wel piepkleine huisjes, maar erg schattig en zo kom je zelfs van je allerkleinste restjes af. Het is een ware rage geworden, had je dat ooit gedacht? Leuk hoor!! Bedankt nog voor je vele werk wat je eraan gedaan hebt. Groetjes, Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Margreet,
  ... dat lijkt alleen maar, zo ben ik écht niet, hoor. Maar anders dwarrelen straks al die stukjes rond in huis en ben ik ze kwijt. Dus het is puur uit zelfbescherming.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook al op zoek naar zo'n doos met vakjes, want anders wordt het zo onoverzichtelijk met al die kleine stukjes.
  Ik denk dat het even wennen is met dat gepriegel, maar ze worden wel leuk. Ik ben aan het uitproberen wat handiger is, paperpiecing met de machine of met malletjes met de hand.
  Gr.Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook al wat huisjes geknipt. ik heb het patroontje iets vergroot naar 10cm,nog klein genoeg. Ik ga ze met de hand patchen,de lucht altijd in blauw,de raampjes licht van kleur,de dakjes rood-bordeaux en de rest heel scrappy,zo gaat deze doos ook wat minderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Jeanneke,
  Ik heb me niet bij je aangemeld, maar ik heb er al wel een aantal gemaakt.
  Het is helemaal super dat je dit georganiseerd hebt. En wat veel aanmeldingen heb je.
  Ik mag graag priegelen, het kan me niet klein genoeg zijn. Ik naai ze met de hand en met de machine. Mijn quiltvriendinnen zijn er ook helemaal weg van.Ik blijf je volgen om de resultaten van jou en anderen te zien.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw wat goed , bedankt voor je uitleg met foto's want inderdaad zo moet het dus.
  Groetjes ELza.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Thanks for the charm tip! I have pieced a few by hand and most by foundation paper. Definately the hand pieced blocks have most charming final look. But I think I might quit the project if I did that all year...so I will do a bit of both I think. I am hand piecing ALL sky pieces so I can keep the sky edges in only one piece of material on each side. I have made my templates, sorted and pressed fabric and have a little box seperating my 'building supplies too!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeanneke, dank je wel voor de uit leg zo. Wou ze eerst op de paperpiece manier geen doen maar dit is ook heel makkelijk zo met de machine te maken nadat ze zo getekend zijn. Nu weet ik wat me te doen staat voor de feest dagen. Buiten het vieren dan natuurlijk.
  Wens je alvast fijne dagen toe en tot 1 januari zeggen we maar.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ziet er zo geweldig uit. Jij zal als een speer vooruit gaan! Enne ook ik werk met het handje...zo heerlijk alles onder controle! Je hebt wat gedaan in quiltblogland...veel plezier met jou huisjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat ziet er geweldig goed uit, ik kan nu meteen eens gaan rekenen want ik heb al stoffen klaar liggen voor de huisjes die ik nog van mijn mam heb gekregen. Misschien moet ik er dan ook wel stoffen bij gaan zoeken maar dat komt helemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hallo bouwvaksters!Tjonge tjonge onze opzichteres(in??) zit zo te zien niet in de vorstverlet! Ook mijn eerste straatje (20 kleine)en middenblok zijn gebouwd, maar ik ben met pensioen en heb een lieve man die voor me kookt, dat scheelt natuurlijk enorm.Ik doe alles met de hand en naar de volgende werkwijze. Voor mijn dear jane had ik een plankje gemaakt met aan de ene kant schuurpapier en de andere met molton beplakt, daarop teken ik de malletjes, een naadje knip ik er uit de losse hand bij. Dan heb ik een "boek" van fleece gemaakt waarop nu op iedere bladzijde 4 geknipte huisjes passen, dit boek gaat overal mee naar toe en ik kan bouwen naar hartelust. ik zal het binnenkort op mijn blog laten zien. ik wens jullie bowvakster allemaal hele fijne feestdagen en veel gezondheid en tevredenheid voor 2012. trijnie in duitsland
  Ihnen allen frohe Festtage, und viel Gesundheit und Zufriedenheit für 2012.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo, ik heb reeds één huisje geprobeerd met de hand en dat ging uitstekend.Er is bijna meer werk om te tekenen op de stof als om te naaien.Ik ga toch ook het paperpiecen proberen.
  Aan allen veel huisjesplezier en goeie Feestdagen
  Flory

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tot nu toe alleen het patroontje uitgeprint, Ga na de kerst alvast mallen maken en stofjes knippen.
  Leuke tips geef je trouwens, ik had ook al iets van een doos op het oog, anders wordt het zo'n rommeltje. Hier wordt trouwens alles met de hand gedaan.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. I'm going to foundation piece mine. I've done one practice block and I'm having great fun going through my scraps and cutting house pieces. Mine are sorted in a box too, but it's plastic, not a beautiful wooden box like yours. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zou de stukjes in plastiek zakjes steken, maar nu ik dit zie, schakel ik toch ook over op een doos :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ook ik heb me niet ingeschreven voor dit project, maar het leek me zo'n leuke uitdaging dat ik inmiddels aan het 4e huisje bezig ben! omdat ik een sloddervos 1e klas ben, ligt de doos met restjes naast me, net als m"' mini-strijkijzer. Ik knip en naai met de hand al doende de stukjes, zoek alleen van tevoren de stofjes bij elkaar voor een huisje. sommige stofjes zullen vaker gebruikt worden, en ik hoop de 52 te halen voor eind 1212... 366 zie ik niet zitten; Het wordt een blok van 6x8=48 huisjes, en 4 op de hoeken van de buitenrand die dus 7,5 cm wordt. Ik ben héél benieuwd!!! ik heb al een plekje op het oog om het op te hangen!
  Uit een regenachtig Zuid-Frankrijk:
  Joyeux Noël et bonne Année!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik maak ze een beetje groter, maar ga ook zo'n dos kopen, lijkt mij erg handig

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat doe je dat handig in zo'n verzameldoos. Ik heb ook nog zoiets liggen en ga eens kijken.
  Ik ben nog niet met de voorbereidingen begonnen.
  Ik weet wel dat het allemaal blauwe huisjes worden op een lichte achtergrond.
  Succes !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat heb je handig gedaan. Wat een goed idee om zo'n doos te gebruiken en ook om alle kleuren stof op papier te plakken.

  Ik ben wel begonnen met het maken van de malletjes, maar meer ook nog niet. Ik ben druk met andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat handig zo'n mooie doos. zelf teken ik het patroontje op luierinleg, zo bouw ik het huisje op en dat gaat prima, de stofjes haal ik uit mijn doos, die vol is met allerlei kleine stukjes stof.
  Het wordt een echt scrap huisje.
  fijne feestdagen, Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. I am going to piece my house by hand so the project is portable. I will do like you have and cut lots of pieces and place them in a container ready to go. Looking forward to the New Year. Happy Christmas.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Bij mij wordt het paperpiecing. Dit bleek uiteindelijk voor mij het best te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Jeanneke,

  Afgelopen week heb ik de malletjes gemaakt en één huisje. Het is wél een gepriegel, hoor! Maar ook heel leuk! Ik had een mooi plannetje uitgedacht voor de layout en de sashings, maar dat liep meteen al mis; dus deze tompoes moet een list verzinnen; en of ik de 366 haal? Dat weet ik nog niet zo net...
  Handig, zo'n doos met vakjes! Maar zo'n fleece-boek lijkt me ook wel een goed idee! Gelukkig heb ik nog een paar dagen om de ideale strategie te bepalen!
  Groeten van Digna

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo Jeanneke,
  Ik ben ook begonnen en maak de huisjes van roze/rode stof, lucht in lichtblauwe tinten, deur wat ik leuk vind en raam licht.
  Voor één huisje gebruik ik 5 verschillende roze/rode stofjes en daar maak ik 5 verschillende huisjes van.Dus als bij het eerste huisje het dak rood is, word bij het tweede huisje het puntdakje rood en zo rouleert dat.
  Dit systeem bevalt mij prima en je hebt in één keer 5 verschillende huisjes.Lucht deur en raam zijn hetzelfde.
  Nog hartelijk bedankt voor het patroon ik vind het enig!
  Lieve groet, Annie.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk om jouw voorbereidingen te zien. Ik heb net op mijn blog een stukje geschreven over het ontstaan van mijn huisjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. I like how you have the house pieces all organized. So far my scraps are collected in a basket. So fun to sort through and choose pieces. I have made three houses. So cute!!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. I really love to read what every one do for organize their work, I have diveded my small pieces in different small boxes and have decided to paper piece my houses. I looking forward to new year and to start with the house sew-building.

  A very merry christmas to you all// Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hallo Jeanneke, ik vind de huisjes niet klein, hoor, juist superleuk. Ik heb er nu 2 gemaakt, gewoon uit een restjeszak. Ik maak ze met de naaimachine. Ik heb een extra naadje links- en rechtsonder de 2 schoorstenen gemaakt, waardoor het prima te doen is. Ik weet nog niet welke stof ik voor de sashings ga gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hi Jeanneke, I am piecing by hand and using the larger house template for all my houses. I am using Japanese floral fabrics with a sampler fabric. I have made 4 blocks already just to get an idea of how the fabrics go together. I think the sampler fabric might be too light so maybe I will look at another fabric later on. Once we can post on the 1st of January, it will be good to get some feedback. Kindest regards, Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Jeetje wat een handige manier, zo kan het ook en ben je sneller klaar met tekenen, denk ik. Ja, ik ben geschrokken, vooral toen ik op de bee bij Dorry voor het eerst in tijden weer met malletjes en tekenen op stof en met het handje zo naaien weer bezig was. Ik heb wel even getwijfeld aan mijn verstand hoor, zo inieminie klein! Ik neig naar paperpiecing met de naaimachine dus, en misschien wel ietsje groter, we zullen wel zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Vind je opbergsystheem super dus hier word vd week effe richting Action gereden
  Ik ga tijden de aankomende dagen de eerste voorbereidingen doen
  Stofjes scharrelen en combineren en wat voorwerken
  Want de bouw moet en zal op 1 januari van start!
  Dank voor je leuke virus dat me te pakken heeft
  Hele fijne, warme, liefdevolle dagen en op naar een bouwrijk 2012!
  Freubelgroet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Even een verslag van een bouwvakker, ik ben ook begonnen met de voorbereiding ,stofjes opzoeken, patroontjes op de stof tekenen enz.enz.
  Ik ga quilt helemaal met de hand maken,met de quilt as you go methode,de sashing worden donkergroen de klein vierkantjjes ook van scrap lapjes lucht blauw en grijs tinten en de ramen ook lichte kleuren.
  Hoop dat het heel gauw 1 januari is nu mag de tid snel gaan.
  Dames( misschien ook een enkele Heer) fijne feestdagen en tot aan de startlijn .
  En mag 2012 een heel creatief worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. I think I am going to try both hand and paper piecing.... Thanks again for the pattern!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Voor ik afgelopen maandag op vakantie ging, heb ik al een heleboel stukjes getekend en geknipt. Ik schrijf dit nu vanaf Madeira en heb al zeven huisjes gemaakt. Ik schrok ook even van de maat, maar het went snel, hoewel je nog best aardig wat tijd kwijt bent met één huisje.Ik maak ze gewoon met malletjes en met de hand. Ga ook zeker zo'n handige doos kopen als ik terug ben. En makkelijk,dat de stukjes op zo'n lapje passen. Handige tips, bedankt.
  Groetjes en allemaal Prettige Kerstdagen, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik sta nog helemaal niet in de startblokken. Ik ben herstellende van een Total Hip Replacement en moet wachten totdat ik safe de trap op kan met lege handen en ook weer naar beneden met volle handen want mijn quiltkamer is boven.
  Ik denk dat het volgende week gaat gebeuren. Mijn handen jeuken en mijn hoofd zit barstensvol kleurencombinaties...
  Ik ga vandaag de malletjes tekenen en mijn Hubby moet even naar Home Depot om schuurpapier, 'n plankje, lijm en nog wat spulletjes te halen. Ik weet nog niet of het 'handpiecing only' wordt of
  ook paper piecing. Ik begin met handpiecing.
  Jeanneke, jouw bouwdoos ziet er toch wel heel professioneel uit. Als ik weer beter loop ga ik bij Jo-Ann snuffelen die hebben vast wel wat in de winkel.
  Fijne Feestdagen iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Dag Jeanneke,
  Jouw patroonlijnen zijn mooi dun en strak. Zelf heb ik een sew line potlood maar dat vind ik best wel dik. Gebruik jij een gewoon (vul)potlood? Ook zijn je "oortjes" er al mooi af zie ik. groetjes, Joke W.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hallo Jeanneke,

  Mijn vriendin Josephine Sanders, die half om half in de VS en in Friesland woont, wil ook graag meedoen.
  Volgens haar lukte het niet om zich aan te melden.
  Als je haar nog niet op je lijstje hebt staan, mag ze er dan nog bij?

  josephine18@hotmail.com

  Ze heeft geen blog.

  Ik ben benieuwd hoeveel aanmeldingen je nu al hebt. Wie had dit gedacht?
  Superleuk!

  groetjes en fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Acabei de postar minha primeira casa e digo que estou esperançosa de fazer as 365. Obrigada por partilhar e incentivar.
  Um abraço
  liége

  BeantwoordenVerwijderen